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Jason from  Daily Candor has challenged us to make armenian desserts for this month's edition of Daring Bakers.

Nazooks are filled and rolled cookies, I made two different versions:

The traditionnal vanilla filling and an almond variant

This is the recipe we were given:

"Yields 40 pieces

Ingredients
Pastry dough

  • 3 cups (720 ml) (420 gm/15 oz) all-purpose (plain) flour, sifted
  • 2½ teaspoons (12½ ml) (7 gm) (¼ oz) (1 packet) active dry yeast
  • 1 cup (240 ml) (225 gm/8 oz) sour cream
  • 1 cup (2 sticks) (240 ml) (225 gm/8 oz) softened butter (room temperature)

Filling

  • 1 1/2 cups (360 ml) (210 gm) (7½ oz) all-purpose (plain) flour, sifted
  • 1 1/2 cups (360 ml) (340 gm/12 oz) sugar
  • 3/4 cup (1½ sticks) (180 ml) (170 gm/6 oz) softened butter (room temperature)
  • 2 teaspoons (10 ml) vanilla extract

Wash

  • 1-2 egg yolks (for the wash; alternatively, some yogurt, egg whites, or a whole egg)

Directions:

Make the Pastry Dough
1. Place the sifted flour into a large bowl.
2. Add the dry yeast, and mix it in.
3. Add the sour cream, and the softened butter.
4. Use your hands, or a standing mixer with a paddle attachment, to work it into a dough.
5. If using a standing mixer, switch to a dough hook. If making manually, continue to knead for about 10 minutes, or until the dough no longer sticks to the bowl or your hands. If it remains very sticky, add some flour, a little at a time.
6. Cover the dough and refrigerate for 3-5 hours, or overnight if you like.

Make the filling
7. Mix the flour, sugar, and the softened butter in a medium bowl.
8. Add the vanilla extract.
9. Mix the filling until it looks like clumpy, damp sand. It should not take long. Set aside.

Make the nazook
10. Preheat the oven to moderate 350°F/175°C/gas mark 4.
11. Cut the refrigerated dough into quarters.
12. Form one of the quarters into a ball. Dust your working surface with a little flour.
13. Roll out the dough into a large rectangle or oval. The dough should be thin, but not
transparent.
14. Spread 1/4 of the filling mixture across the rolled-out dough in an even layer. Try to spread the filling as close as possible to the edges on the short sides, but keep some of pastry dough uncovered (1 inch/2.5 cm) along the long edges.
15. From one of the long sides, start slowly rolling the dough across. Be careful to make sure the filling stays evenly distributed. Roll all the way across until you have a long, thin loaf.
16. Pat down the loaf with your palm and fingers so that it flattens out a bit (just a bit).
17. Apply your egg yolk wash with a pastry brush.
18. Use your crinkle cutter (or knife) to cut the loaf into 10 equally-sized pieces. Put onto an ungreased cookie sheet.
19. Place in a preheated moderate oven for about 30 minutes, until the tops are a rich, golden brown.
20. Allow to cool and enjoy!"

I followed the directions exactly for the vanilla ones and for the almond ones I added 1 tea of almond extract and 1/2 cup of toasted silvered almonds...yum! I only did a half recipe and it turned out fine.

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En Français...

Nazook, Un biscuit arménien

 

Jason de  Daily Candor nous a lancé le défi ce mois-ci de faire des Nazooks pour l'édition d'avril des  Daring Bakers.

 

Les Nazooks sont des buiscuits secs, garnis et roulés. J'en ai fait deux versions :

 

La garniture traditionnelle à la vanille et une variation à l'amande.

 

Voici la rectte qu'on nous a donnée:

 

"Pour 40 buiscuits

Ingredients


La pâte:

  • 3 tasses (720 ml) (420 gm/15 oz) de farine tamisée
  • 2½ cc (12½ ml) (7 gm) (¼ oz) (1 packet) de levure boulangère
  • 1 tasse (240 ml) (225 gm/8 oz) crème fraiche
  • 1 tasse (240 ml) (225 gm/8 oz) de beurre à température ambiante

La garniture

  • 1 1/2 tasse (360 ml) (210 gm) (7½ oz) de farine
  • 1 1/2 tasse (360 ml) (340 gm/12 oz)  de sucre
  • 3/4 de tasse (180 ml) (170 gm/6 oz) de beurre à température ambiante
  • 2 cc (10 ml) d'extrait de vanille

La dorrure

  • 1-2 jaunes d'oeufs (sinon: du yaourt, des blancs d'oeuf ou un oeuf entier)

 

Directions:

Pour la pâte
1. Mattre la faine dans un bol.
2. Ajoutez la levure.
3. Ajoutez la crème fraiche et le beurre.
4.Tout mélanger à la main.
5. Pétrir au moins 10min ou jusqu'à ce que la pâte ne colle plus aux doights et au bol. Si jamais cela reste collant ajoutez un peu de farine.
6. Couvrir et mettre au réfrigérateur pour 3-5h ou toute une nuit.

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Faire la garniture
7. Mélanger la farine, le sucre et le beurre dans un bol.
8. Ajoutez l'extrait de vanille.
9. Mélangez jusqu'à ce que cela ressemble à du sable mouillé. Cela ne devrait pas prendre très longtemps. Réservez.

L'assemblage des Nazook
10. Préchauffez le four à 175°C
11. Découpez la pâte en quatre.
12. Roulez un des quarts en boule. Fariné votre table de travail.
13. Abaissez en une rectagle assez large. La pâte doit tere fine mais pas transparante.

14. Etalez 1/4 de la garniture sur la pâte. Laissez une petite marge uniquement sur les bords longs ( pas comme sur la photo...). 

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15. Roulez tout doucement en essayant de garder une même tension. A la fin vous aurez une bûche toute fine.

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16. Aplatir un tout petit peu  
17. Appliquez votre dorrure au pinceau, j'ai utilisé du fromage blanc.

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18. Coupez votre bûche en 10 potions égaux. Placez sur une plaque de cuison non graissé...j'ai utilisé du papier sulfurisé.

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19. Cuire environ 30min, jusqu'à ce qu'ils sont dorés.
20. Laissez refroidir et dégustez!!"

 

J'ai suivi ces inscrutions à la lettre pour ceux à la vanille et pour ceux à l'amande j'ai ajouté 1cc d'extrait d'amande et une 1/2 tasse d'amandes éffilées grillées...délicieux!

Je n'avais fait qu'une demi recette et cela a donné de très bons résultats.