Polenta Crackle Crust:

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. Wizz in the food processor: 1 cup flour, 1/2 cup breadcrumbs, 1/2 cup polenta, 5 tbs olive oil, 5 tbs water.

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. Pat down into a pan lined with parchment paper. Set aside

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. Beat 2 eggs with 20cl cream, 20cl water mixed with 2 tbs of powdered milk then add 2 tea potato starch. Set aside

. Slice 2 onions. Fry them for a min or two in 2 tbs of sunflower oil. Cover and let them steam for awhile to sweeten up.Put the onions into the crust.

. Pour the egg mixture on top.

. Slow bake at 160°C for about 45min

The result is delicious. The savory crust pops and crackles in your mouth. Making a beautifull contrast with the sweetness of the onions and the silkiness of the eggs.

 

French Toast Crust: 

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  1. Take about 5 or 6 slices of sandwhich bread and roll them completly flat. Line the   botton of a quiche pan with them, position them so there are no holes.

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  2. Brown about half a stick of butter in a saucepan. Slather this nutty bliss on to the      bread.

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  3. Beat 2eggs (I used frozen eggs)with 20cl of cream, 20cl omilk then add 2 tea of potato starch. Set aside.

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  4. Fry up 200g of smoked bacon bits (lardons), let th

em render some fat before 

  5. Tossing in one sliced shallot and some cloves of garlic. 

  6. Once the shallot is translucide add 1 1/2 cup of mixed peppers (I used frozen)

  7. Cover and let steam for awhile to sweeten up.

  8. Pour the mixture into the crust.

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  9. Place on top some sliced of nice sheep cheese and a few dolops of crème fraiche.

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  10. Pour the egg mixture on top.

 

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11. Sprinckle some sliced almonds on top. 

12. Slow bake at 160°C for about 45min

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The result was really satisfing: eggs, bacon and toast all in one bite! When I first took the quiche out the dough was a bit limp. But once it cooled down it was stupendous! This quich reheates really well too. The crust has the texture of french toast, oozing with buttery goodness.

 

 

...En Français..

Expérimentation avec les pâtes à quiche...


Pâte à la Polenta qui "PoP!":

1. Mixer au robot: 1 tasse de farine, 1/2 tasse de chapelure, 1/2 tasse de polenta, 5 cs d'huile d'olive et 5 cs d'eau.

2. Dans une moule à tarte covert de papier cuison, tapoter en place la pâte. Réserver.

3. Battre 2 oeufs, 20cl de crème liquide, 20 cl d'eau avec 2 cs de lait en poudre et 2 cc de faine de patate (ou maïzena). Réserver.

4. Couper 2 onions en lamelles. Faites dorer à la poele avec 2 cs d'huile de tournesol. Couvrer et laisser les s'adoucir à feu doux.

5. Mettre les onions caramelliées dans la pâte. Verser l'appareil à quiche pardessus.

6. Cuire au four pendant 45min à 160°C.


Le résultat et délicieux.

Une pâté sablé qui craque et qui "pop" sous la dent. Formant un contaste magnifique avec la douceur des onions et le fondant de l'appareil à quiche.


Pâte façon Pain Perdu:

1. Prendre 5 à 6 tranches de pain de mie aux céréales et écrasez les complètement au rouleau patissier. Tapissez-en votre moule à quiche de façon à ne pas laisser de trous.

2. Faites brunir 100g de beurre dans une casserole, attention de ne pas bruler! Enduisez le pain de cette merveille noisettée.

3. Battre 2 oeufs (les miens était congelés), 20cl de crème liquide, 20 cl de lait et 2 cc de faine de patate (ou maïzena). Réserver.

4. Griller 200g de lardons, laissez les suinter un peu de gras avant de...

5. Ajouter une échalotte émincée et quelques gousses d'ail écrassées.

6. Une fois que l'échalotte est translucide ajoutez 1 1/2 tasse d'un mélange de poivrons émincés (j'ai utilisé un mélange congelé picard)

7. Couvrez et laisser mijoter un peu afin de caramelliser un peu le tout.

8. Verser la garniture dans la pâte.

9. Pardessus placez quelques tranches de fromage de brebis et quelques cuillièrés de crème fraiche.

10. Versez pardessus l'ensemble l'appareil à quiche.

11. Parsemez de quelques amandes éffilées.

11. Cuire au four pour 45min à 160°C


Le résultat était très réconfortant:

oeufs+bacon+toast: Soit un petit déj' anglais en une seul bouchée!

Juste sortie du four la pâte était un peu trop molle, déception, mais une fois refoidie c'était parfait! Cette quiche est même meilleur réchauffée.

La pâte a la consistance de pain perdu, onctueux de bienêtre beurré!